8 English It So Happened

How Did The Camel Got His Hump

NCERT Solution

Question 1: What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?

Answer: The ox was to plough the land for man. The dog's duty was to carry sundry items. Since time immemorial ox has been used to till the land. The dog has been used to keep the herd of animals together and protect them.

Question 2: Why did the camel live in the middle of the desert?

Answer: As per the man in the story the camel did not want to do a work. That is why it preferred to live in the middle of the desert.

Question 3: What made the dog, the horse and the ox very angry?

Answer: As the camel refused to work the extra workload was passed on to remaining three animals. That is why the dog, the horse and the camel became angry.

Question 4: How did the Djinn know the horse was complaining against the camel?

Answer: The Djinn knew everything, because he had special magical powers. Earlier also he could not understand the camel's unwillingness to do the work.

Question 5: The camel was looking at this own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel?

Answer: The camel was obsessed with its beauty. Moreover, being idle it had all the time in the world to look at its reflection. It thought of other animals as fools as they used to toil hard. The camel wanted to preserve its physical beauty by shrugging off responsibility.

Question 6: The camel said, "Humph" repeatedly. How did it affect him?

Answer: Because of camel's indifference everybody else was annoyed. The annoyance finally resulted in a curse for the camel. It was left with an ugly hump on its back and was left all alone in the desert.

Question 7: What, according to the Djinn, was the use of the "humph"?

Answer: The "humph" was to enable the camel work continuously for three days without taking a break for eating anything. It is a known fact that camels store fat in their humps which helps them tide over the bad weather of the desert.

Question 8: "...he has never yet learnt to behave". In the light of this, what is the writer's opinion about the camel?

Answer: Camel is a very stubborn animal. It is difficult to tame a camel. In India nobody knows to which side the camel will lean. This means that nobody can be sure about a camel's unpredictable behaviour.


How Did the Camel got its Hump

Because of camel's indifference everybody else was annoyed. The annoyance finally resulted in a curse for the camel. It was left with an ugly hump on its back and was left all alone in the desert.

Children at Work

Jaya used to collect garbage. These types of children sell them to dealers who in turn sell them to factories for recycling.

The Selfish Giant

The giant did not want to share his happiness with anybody. He wanted to enjoy his garden all alone.

The Treasure Within

Hafeez’s definition of mathematics was about finding solution to a problem by putting various pieces together to create a practical solution to problems related to architecture.

Princess September

The princess became very sad after the loss of her parrot. She was so sad that she cried inconsolably. Her mother was angry at her behaviour.

The Fight

When the other boy arrived at the scene Ranji wanted to make friends with him. It was the other boy who insisted on fighting to prove his fiefdom on the pool.

The Open Window

Mrs. Sappleton said that her husband and her younger brothers had been on a shooting spree and she was expecting them to come back through the window.

Jalebis

The coins were saying to him to buy jalebis and enjoy them. The money was meant for the school fees and coins were tempting him to divert it for pleasure of jalebis.

The Comet

Since the time Duttada acquired his Dibya he was always engrossed in it. It was a telescope which Duttada cherished to have throughout his life.

Ancient Education System of India

A gurukul can be compared the modern day boarding school. Throughout the tenure of education, a student lived in gurukul, away from his parents.