Climate

NCERT Solution

Part 1

Question 1: Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?

  1. Silchar
  2. Cherrapunji
  3. Mawsynram
  4. Guwahati

    Answer: (c) Mawsynram



Question 2: The wind blowing in the northern plains in summers is known as:

  1. Kal Baisakhi
  2. Trade Wind
  3. Loo
  4. None of the above

    Answer: (c) Loo

Question 3: Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India.

  1. Cyclonic depression
  2. Western disturbances
  3. Retreating monsoon
  4. Southwest monsoon

    Answer: (b) Western disturbances

Question 4: Monsoon arrives in India approximately in:

  1. Early May
  2. Early June
  3. Early July
  4. Early August

    Answer:(b) Early June

Question 5: Which one of the following characterises the cold weather season in India?

  1. Warm days and warm nights
  2. Warm days and cold nights
  3. Cool days and cold nights
  4. Cold days and warm nights

    Answer: (c) Cool days and cold nights

Question 6: What are the controls affecting the climate of India?

Answer: Latitude, Altitude and Pressure and Winds are the main factors which affect the climate of India.

Question 7: Why does India have a monsoon type of climate?

Answer: India comes in the Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ). This fact; in association with various other factors, like the El Nino, Jet Stream and Coriolois Force are the reasons for monsoon type of climate in India.

Question 8: Which part of India does experience the highest diurnal range of temperature and why?

Answer: Northwestern part of India experiences the highest diurnal range of temperature. This happens because of the presence of the Thar Desert and also because this region does not have the moderating influence of the ocean.

Question 9: Which winds account for rainfall along the Malabar coast?

Answer: Monsoon winds

Question 10: What are Jet streams and how do they affect the climate of India?

Answer: Fast flowing and narrow air currents are called jet streams. The streams flow at high altitudes (about 12,000 feet) in the troposphere. The westerly jet streams are responsible for western cyclonic disturbances in the north and north-western parts of India. The subtropical westerly jet stream moves north of the Himalayas with the apparent movement of the sun. The tropical jet stream (an easterly jet stream) blows over the Indian Peninsula; approximately over 14° north during the summer months.






Copyright © excellup 2014