Periodic Classification

NCERT Exemplar Problems

MCQ Part 2

Question 10: Which of the following is the outermost shell for elements of period 2?

  1. K shell
  2. L shell
  3. M shell
  4. N shell
    Answer: (b) L shell

Chapter List


Question 11: Which one of the following elements exhibit maximum number of valence electrons?

  1. Na
  2. Al
  3. Si
  4. P
    Answer: (d) P

Question 12: Which of the following gives the correct increasing order of the atomic radii of O, F and N?

  1. O, F, N
  2. N, F, O
  3. O, N, F
  4. F, O, N
    Answer: (d) F, O, N

Question 13: Which among the following elements has the largest atomic radii?

  1. Na
  2. Mg
  3. K
  4. Ca
    Answer: (c) K

Question 14: Which of the following elements would lose an electron easily?

  1. Mg
  2. Na
  3. K
  4. Ca
    Answer: (c) K

Question 15: Which of the following elements does not lose an electron easily?

  1. Na
  2. F
  3. Mg
  4. Al
    Answer: (b) F

Question 16: Which of the following are the characteristics of isotopes of an element?

  1. Isotopes of an element have same atomic masses
  2. Isotopes of an element have same atomic number
  3. Isotopes of an element show same physical properties
  4. Isotopes of an element show same chemical properties
  1. (i), (iii) and (iv)
  2. (ii), (iii) and (iv)
  3. (ii) and (iii)
  4. (ii) and (iv)
    Answer: (b) (ii), (iii) and (iv)

Question 17: Arrange the following elements in the order of their decreasing metallic character: Na, Si, Cl, Mg, Al

  1. Cl > Si > Al > Mg > Na
  2. Na > Mg > Al > Si > Cl
  3. Na > Al > Mg > Cl > Si
  4. Al > Na > Si > Ca > Mg
    Answer: (b) Na > Mg > Al > Si > Cl

Question 18: Arrange the following elements in the order of their increasing nonmetallic character: Li, O, C, Be, F

  1. F < O < C < Be < Li
  2. Li < Be < C < O < F
  3. F < O < C < Be < Li
  4. F < O < Be < C < Li
    Answer: (c) F < O < C < Be < Li


Copyright © excellup 2014