Metals and Non-metals

Exemplar Problems

MCQ Part 1

Question 1: Which of the following property is generally not shown by metals?

  1. Electrical conduction
  2. Sonorous in nature
  3. Dullness
  4. Ductility
    Answer: (c) Dullness

Explanation: Metals have a typical shine, known as metallic lustre.


Question 2: The ability of metals to be drawn into thin wire is known as

  1. Ductility
  2. Malleability
  3. Sonority
  4. Conductivity
    Answer: (a) Ductility

Question 3: Aluminium is used for making cooking utensils. Which of the following properties of aluminium are responsible for the same?

  1. Good thermal conductivity
  2. Good electrical conductivity
  3. Ductility
  4. High melting point
  1. (i) and (ii)
  2. (i) and (iii)
  3. (ii) and (iii)
  4. (i) and (iv)
    Answer: (d) (i) and (iv)

Explanation: Electrical conductivity has no role to play in heating of a cooking utensil. Malleability, rather than ductility is required to make thin sheet of metal. So, options (ii) and (iii) are easily ruled out.


Question 4: Which one of the following metals does not react with cold as well as hot water?

  1. Na
  2. Ca
  3. Mg
  4. Fe
    Answer: (d) Fe

Explanation: Iron reacts with steam but not with hot or cold water.

Question 5: Which of the following oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?

  1. FeO
  2. Fe2O3
  3. Fe3O4
  4. Fe2O3 and Fe3O4
    Answer: (c) Fe3O4

Explanation: Refer to equation given in explanation of previous question.

Question 6: What happens when calcium is treated with water?

  1. It does not react with water
  2. It reacts violently with water
  3. It reacts less violently with water
  4. Bubbles of hydrogen gas formed stick to the surface of calcium
  1. (i) and (iv)
  2. (ii) and (iii)
  3. (i) and (ii)
  4. (iii) and (iv)
    Answer: (d) (iii) and (iv)

Explanation: Calcium hydroxide and hydrogen gas are formed when calcium reacts with water. This reaction is not as violent as reaction of sodium with water.

Ca + 2H2O → Ca(OH)2 + H2


Question 7: Generally metals react with acids to give salt and hydrogen gas. Which of the following acids does not give hydrogen gas on reacting with metals (except Mn and Mg)?

  1. H2SO4
  2. HCl
  3. HNO3
  4. All of these
    Answer: (c) HNO3

Explanation: When nitric acid reacts with metal it does not produce hydrogen gas. Nitric acid is a strong oxidizing agent and hence it oxidizes the hydrogen gas to form water. Nitric acid itself gets reduced to form oxide of nitrogen (N2O, NO, NO2).

Question 8: The composition of aqua-regia is

  1. Dil.HCl : Conc. HNO3 − 3 : 1
  2. Conc.HCl : Dil. HNO3 − 3 : 1
  3. Conc.HCl : Conc.HNO3 − 3 : 1
  4. Dil.HCl : Dil.HNO3 − 3 : 1
    Answer: (c) Conc. HCl : Conc. HNO3 − 3 : 1

Question 9: Which of the following are not ionic compounds?

  1. KCl
  2. HCl
  3. CCl4
  4. NaCl
  1. (i) and (ii)
  2. (ii) and (iii)
  3. (iii) and (iv)
  4. (i) and (iii)
    Answer: (b) (ii) and (iii)

Explanation: These are covalent compounds.


► YouTube Video

Copyright © excellup 2014