Life in Desert

NCERT Solution

Match Columns
Column IColumn II
(i) Oasis(a) Libya
(ii) Bedouins(b) Monastery
(iii) Oil(c) Glacier
(iv) Gangri(d) Depressions with water
(v) Lamayuru(e) Cold desert
(f) Sahara

Answer: (i) – d, (ii) – f, (iii) – a, (iv) – c, (v) – b


Answer the following questions

Question 1: What are the two types of deserts found in the world?

Answer: Hot desert and cold desert.

Question 2: In which continent is the Sahara desert located?

Answer: Africa

Question 3: What are the climatic conditions of the Ladakh desert?

Answer: It is extremely cold and dry.

Question 4: What mainly attracts tourists to Ladakh?

Answer: Gompas, the meadows and glaciers; and the festivities and ceremonies.

Question 5: What type of clothes the people of the Sahara desert wear?

Answer: Heavy robes.

Question 6: Name the trees that grow in Ladakh.

Answer: Willows and poplars. During summers, trees of apple, apricots and walnuts grow well.


Give Reasons

Question 1: There is scanty vegetation in the deserts.

Answer: Due to extreme heat, low rainfall and high rate of moisture evaporation.

Question 2: People of the Sahara desert wear heavy robes.

Answer: As a protection from the dust storms and hot winds.

Multiple Choice Questios:

Question 1: Sahara is located in which part of Africa

  1. Eastern
  2. Northern
  3. Western

Answer: (c) Western

Question 2: Sahara is what type of desert

  1. Cold
  2. Hot
  3. Mild

Answer: (b) Hot

Question 3: The Ladakh desert is mainly inhabited by

  1. Christians and Muslims
  2. Buddhists and Muslims
  3. Christians and Buddhists

Answer: (b) Buddhists and Muslims


Question 4: Deserts are characterised by

  1. scanty vegetation
  2. heavy precipitation
  3. low evaporation

Answer: (a) scanty vegetation

Question 5: Hemis in the Ladakh is a famous

  1. Temple
  2. Church
  3. Monastery

Answer: (c) Monastery

Question 6: Egypt is famous for growing

  1. Wheat
  2. Maize
  3. Cotton

Answer: (c) Cotton

Map Skills

(a) On the outline map of Africa, mark the Sahara desert and any four countries around it.

Answer:

Sahara Desert on Outline Map of Africa

(b) On the outline map of India, mark the Karakoram Range, Zanskar Range, Ladakh and Zozi La Pass

Answer:

Ladakh Desert on Outline Map of Jammu Kashmir

Copyright © excellup 2014