Changing Earth

Extra Questions

Question 1: A cut-off lake is also called a/an _______ lake

  1. Isolated
  2. Alien
  3. Ox-bow
  4. Separated

Answer: (c) Ox-bow


Multiple Choice Questions

Question 2: An earthquake measuring ____ is a major one

  1. 6.0 or less
  2. 2.0 or less
  3. 7.0
  4. Between 2.0 and 6.0

Answer: (c) 8.0

Question 3: Floodplains are ______

  1. Flat
  2. Fertile
  3. Barren
  4. Both a and b

Answer: (d) Both a and b


Question 4: _____ is an odd one in the following

  1. Sea cave
  2. Sea arch
  3. Beach
  4. Loess

Answer: (d) Loess

Question 5: _____ deposits form glacial moraines

  1. Big and small rocks
  2. Sand
  3. Silt
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 6: In deserts we see rocks in the shape of a _____

  1. Cactus
  2. Mushroom
  3. Rose
  4. Lotus

Answer: (b) Mushroom

Question 7: _____ is an odd one in the following

  1. Waterfall
  2. Levees
  3. Delta
  4. Moraines

Answer: (d) Moraines


Question 8: The collection of sediments from all mouths forms a ____

  1. Delta
  2. Tributary
  3. Distributary
  4. Meander

Answer: (a) Delta

Question 9: ___________ are rivers of ice

  1. Moraines
  2. Glacier
  3. Igloo
  4. Loess

Answer:(b) Glacier

Question 10: ___________ is the place on the crust where the movement in an earthquake starts

  1. Epicentre
  2. Focus
  3. Centre
  4. Moraine

Answer: (b) Focus



Copyright © excellup 2014