Temperate Grasslands

NCERT Solution

Give Reasons

Question 1: The Prairies are known as the Granaries of the World.

Answer: Due to huge surplus of wheat production the prairies are known as the Granaries of the World.

Question 2: Rise of wool industry in the Velds.

Answer: Because sheep rearing is the most important occupation of the people and warm wool is obtained from a popular species of sheep found in this region.


Answer the following questions

Question 3: What are the Temperate Grasslands of North America called?

Answer: The Prairies

Question 4: What are the cattle farms in the North American Grasslands known as?

Answer: Ranches

Question 5: Name the rivers that drain the Velds.

Answer: Orange and Limpopo

Question 6: When is the rainy season in the Velds?

Answer: November to February

Question 7: What is the major occupation of the people of the South African grasslands?

Answer: Cattle rearing and mining


Multipe Choice Questions:

Question 1: River Mississippi drains

  1. Canada
  2. Africa
  3. USA

Answer: (c) USA

Question 2: Drakensberg Mountains are to the west of

  1. Prairie
  2. Velds
  3. Pampas

Answer: (b) Velds

Question 3: Merino is a species of

  1. Fish
  2. Elephant
  3. Sheep

Answer: (c) Sheep

Question 4: Kimberley is famous for

  1. Diamonds
  2. Silver
  3. Platinum

Answer: (a) Diamond


Match Columns

Column IColumn II
(i) Cowboys(a) Iron and steel
(ii) Gold(b) Prairies
(iii) Kudu(c) Hot wind
(iv) Chinook(d) Velds
(v) Coal(e) Johannesburg
(f) Animal

Answer: (i) b, (ii) e, (iii) f, (iv) c, (v) a



Copyright © excellup 2014