Decline of Mughal

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn II
(i) Sikhs(a) Churaman
(ii) Maratha(b) Jathas
(iii) Jat(c) Shivaji

Answer: (i) b, (ii) c, (iii) a


Multiple Choice Questions

Question 1: Who founded the state of Bengal?

  1. Sa'adat Khan
  2. Murshid Quli khan
  3. Akbar
  4. Shah Jahan

Answer: (b) Murshid Quli Khan

Question 2: Awadh depended on _____ for loans

  1. Local bankers
  2. mahajans
  3. both a and b
  4. none of the above

Answer: (c) both a and b

Question 3: The close connection between state and bankers was noticeable in ____

  1. Hyderabad
  2. Bengal
  3. Awadh
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 4: The khalsa was instituted in ____

  1. 1699
  2. 1713
  3. 1761
  4. 1654

Answer: (a) 1699

Question 5: The grand army of the Sikhs used to meet every year at _____

  1. Punjab
  2. Poona
  3. Amritsar
  4. Delhi

Answer: (c) Amritsar


Fill in the blanks:

  1. __________ sacked and plundered the city of Delhi in 1739.
  2. Sa’adat Khan seized agriculturally fertile lands of the Afghans of _____.
  3. During the reign of Alivardi Khan, the banking house of ______ became very prosperous.
  4. _____ was conquered and annexed to the house of Jodhpur.
  5. The family of Chitpavan Brahamans served Shivaji’s successors as _____.

Answer: (a) Nadir Shah, (b) Rohilkhand, (c) Jagat Seth, (d) Nagaur, (e) Peshwa


Very Short Answer Questions:

Question 1: Who consolidated their authority in different parts of the subcontinent when the Mughal Empire declined?

Answer: The governors of large provinces, subadars and the great zamindars.

Question 2: Name the states that were carved out of the old Mughal provinces.

Answer: Bengal, Awadh and Hyderabad.

Question 3: Name the Maratha chiefs who, with revival of trade, got enough resources to raise armies.

Answer: Sindhia of Gwalior, Gaekwad of Baroda and Bhonsle of Nagpur.

Question 4: What were the drawbacks of the Maratha expansion?

Answer: It made other rulers hostile towards the Marathas. Consequently, they were not inclined to support the Marathas in the third battle of Panipat in 1761.



Copyright © excellup 2014