Delhi Sultans

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn II
(i) Circle of justice(a) Tarikh/Tawarikh
(ii) Gender distinction(b) Fakhr-i-Mudabbir
(iii) Valuable sources of informationRaziya

Answer: (i) b, (ii) c, (iii) a


Fill in the blanks

  1. The use of _____ was continued by the Khaljis and Tughluqs.
  2. Military expeditions to southern India were started during the reign of ____
  3. Delhi first became the capital of a kingdom under the ____.
  4. Coins minted in Delhi called ____ had wide circulation.

Answer: (1) Bandagan, (2) Alauddin Khalji, (3) Tomara Rajputs, (4) Dehliwal


Multiple Choice Questions

Question 1: Special slaves purchased for military service by the early Delhi Sultans were called

  1. Ghulams
  2. Bandagans
  3. Bonded labour
  4. Either a or b

Answer: (b) Bandagan

Question 2: The Sultans were dependent on ____for supplies.

  1. Trade
  2. Tribute
  3. Plunder
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 3: Military expeditions to southern India culminated during the reign of____

  1. Alauddin Khalji
  2. Sher Shah Suri
  3. Muhammad Tughluq
  4. Lodhi dynasty

Answer: (c) Muhammad Tughluq

Question 4: Delhi became an important commercial centre under the

  1. Tomaras
  2. Chauhans
  3. Both a and b
  4. None of the above

Answer: (c) Both a and b


Very Short Answer Questions

Question 1: What were the three types of taxes during the Khalji and Tughluq reign?

Answer: Taxes on cultivation (called kharaj), cattle and houses.

Question 2: Define hinterland.

Answer: It is a land adjacent to a city or port that supplies it with goods and services.

Question 3: During whose reigns was the Sultanate expanded?

Answer: Ghiyasuddin Balban, Alauddin Khalji and Muhammad Tughluq.

Question 4: What is a garrison town?

Answer: It is a fortified settlement with soldiers.



Copyright © excellup 2014