Towns, Traders, Craftspersons

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn I
(i) Pilgrimage centre(a) Surat
(ii) Temple town(b) Vrindavan
(iii) 12th century Chauhan's capital(c) Thanjavur
(iv) Gateway to the westAjmer

Answer: (i) b, (ii) c, (iii) d, (iv) a


Fill in the blanks

  1. In 1686-87, Mughal emperor _____ annexed Golconda.
  2. The fort of Masulipatnam was built by the _____.
  3. One of the most important festivals of Hampi was ____.
  4. The ______ lake near Ajmer has attracted pilgrims since ancient times.
  5. _____ were often central to the economy and society.

Answer: (a) Aurangzeb, (b) Dutch, (c) Mahanavami, (d) Pushkar, (e) Temples


Multiple Choice Questions

Question 1: The Deccan Sultans consist of the rulers of

  1. Golconda
  2. Bijapur and Ahmadnagar
  3. Bidar and Berar
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 2: Which of the following is not a part of the Vishwakarma community?

  1. Goldsmith
  2. Weaver
  3. Carpenter
  4. Blacksmith

Answer: (b) Weaver

Question 3: The following are the guilds of south India ____

  1. Hindu Baniyas
  2. Manigramam
  3. Nanadesi
  4. Both b and c

Answer: (d) Both b and c

Question 4: In the 17th century the _____ had their warehouses at Surat

  1. Portuguese
  2. Dutch and English
  3. Africans
  4. Both a and b

Answer: (d) Both a and b

Question 5: What did the Gujarati traders sell?

  1. Textiles and spices
  2. Gold
  3. Ivory
  4. Tin

Answer: (a) Textiles and spices


Very Short Answer Type Questions:

Question 1: Who thronged the markets of Hampi?

Answer: Moors, Chettis and agents of European traders such as the Portuguese.

Question 2: What was the technique used for building walls in Hampi?

Answer: Wedging the walls together by interlocking.

Question 3: Who did the guilds of south India trade extensively with?

Answer: Within the peninsula and with Southeast Asia and China.

Question 4: Name the kinds of artisans present in the haats.

Answer: Potters, oil pressers, sugar makers, toddy makers, smiths and stonemasons.

Question 5: Name the aspects of cloth making that became specialized and independent crafts during the period.

Answer: Cotton cleaning, spinning and dyeing.

Question 6: With whom did the Gujarati traders trade extensively?’

Answer: Ports of the Red Sea, Persian Gulf, East Africa, Southeast Asia and China.



Copyright © excellup 2014