Devotional Paths

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn II
(i) Tomb of Sufi saints(a) Silsilas
(ii) Assembly of Sufi masters(b) Dargah
(iii) Geneaogy of Sufi teachers(c) Khanqahs

Answer: (i) b, (ii) c, (iii) a


Fill in the blanks

  1. Guru Angad added his own compositions in a new script called __________ .
  2. Muslim scholars developed a new law called _____.
  3. _____ propounded the idea of Vishishtadvaita.
  4. The community of Sikhs, called the ______ became a political entity.
  5. The holy scripture of Sikhs is called ____.

Answer: (1) Gurumukhi, (2) Shariat, (3) Ramanuja, (4) Khalsa panth, (5) Guru Granth Sahib


Multiple Choice Questions

Question 1: In the early centuries of the Common Era, ____ were worshipped as supreme deities

  1. Shiva
  2. Vishnu
  3. Durga
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 2: The ______ went from place to place composing exquisite poems in praise of the deities enshrined in the villages they visited

  1. Sufis
  2. Nayanars
  3. Alvars
  4. Both b and c

Answer: (d) Both b and c

Question 3: The Virashaiva movement began in ____

  1. Uttar Pradesh
  2. Karnataka
  3. Maharashtra
  4. Assam

Answer: (b) Karnataka

Question 4: ‘They are Vaishnavas who understand the pain of others’. Who said this?

  1. Narsi Mehta
  2. Basvanna
  3. Kabir
  4. Mirabai

Answer: (a) Narsi Mehta

Question 5: The Ramcharitmanas, composed by Tulsidas is written in ____

  1. Tamil
  2. Bhojpuri
  3. Awadhi
  4. Hindi

Answer: (c) Awadhi


Very Short Answer Type Questions

Question 1: Name the important male saint poets of Maharashtra.

Answer: Jnaneshwar, Namdev, Eknath and Tukaram

Question 2: How did new ideas regarding God begin to develop after large kingdoms emerged?

Answer: When people were brought together through the growth of towns, trade and empires; new ideas regarding God began to develop.

Question 3: What were the teachings of the Buddha and Jainas?

Answer: According to the teachings of Buddhas and Jainas it was possible to break the cycle of rebirth through personal effort.

Question 4: Name the holy books in which the verses composed by Kabir were collected and preserved?

Answer: Guru Granth Sahib, Panch Vani and Bijak.



Copyright © excellup 2014