Regional Cultures

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn II
(1) The Kansari(a) Malayalam
(2) Wajid Ali Shah(b) Bengal Temple
(3) The Cheras(c) Kathak

Answer: (1) b, (2) c, (3) a


Multiple Choice Questions

Question 1: Select the correct combination from the following

  1. Brilliant colours- Mughal miniature paintings
  2. Soft colours- Kangra painting
  3. Brilliant colours- Kangra painting
  4. Both a and b

Answer: (d) Both a and b

Question 2: Prithviraj was a ____ ruler

  1. Mughal
  2. Chola
  3. Rajput
  4. Maratha

Answer: (c) Rajput

Question 3: ____ was the last Nawab of Awadh

  1. Wajid Ali Shah
  2. Akbar
  3. Rajaraja I
  4. Prithviraj

Answer: (a) Wajid Ali Shah

Question 4: _____ was decorated in the temples having four-roofed structure?

  1. Only the interior
  2. Outer walls
  3. Both a and b
  4. None of the above

Answer: (b) Outer walls

Question 5: Bengal produces plenty of ____

  1. Wheat
  2. Rice
  3. Fish
  4. Both b and c

Answer: (d) Both b and c


Fill in the blanks:

  1. __________ permitted Bengal Brahamanas to eat certain fish varieties.
  2. Some of the most beautiful miniature paintings found in western India were used to illustrate _____ texts.
  3. The legends of Radha-Krishna were enacted in folk plays called _____.
  4. The region that constitutes most of the present-day Rajasthan was called______ in the 19th century.
  5. ____ was the Chinese traveler who noted that languages related to Sanskrit were in use all over Bengal.

Answer: (1) Brihaddharma Purana, (2) Jaina, (3) Rasa Lila, (4) Rajputana, (5) Xuan Zang


Very Short Answer Type Questions:

Question 1: Name the aspects with which we tend to associate each region.

Answer: Distinctive kinds of food, clothes, poetry, dance, painting and music.

Question 2: What are miniatures?

Answer: These are small-sized paintings generally done in water colour on cloth or paper.

Question 3: Where did the ordinary men and women paint?

Answer: On pots, walls, floors and cloth.

Question 4: Define Basohli.

Answer: It is a bold and intense style of miniature painting that developed in the late 17th century in the Himalayan foothills around the present-day Himachal Pradesh.



Copyright © excellup 2014