Natural Resources

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Which of these is almost pure form of carbon?

  1. Coal
  2. Coke
  3. Coal Tar
  4. Bitumen

    Answer: (b) Coke

Question 2: What should be the minimum age for the remains of organism to be categorized as fossil?

  1. 100 years
  2. 1,000 years
  3. 10,000 years
  4. 100,000 years

    Answer: (c) 10,000 years



Question 3: The HVJ pipeline starts from which state?

  1. Gujarat
  2. Madhya Pradesh
  3. Haryana
  4. Uttar Pradesh

    Answer: (a) Gujarat

Question 4: Which of the following areas has recently shown good reserves of natural gas?

  1. Krishna Godavari Delta
  2. Cauvery Delta
  3. Sunderbans Delta
  4. Bay of Bengal

    Answer: (a) Krishna Godavari Delta

Question 5: Which substance is used for making candles?

  1. Petrol
  2. Paraffin wax
  3. Lubricating oil
  4. Kerosene

    Answer: (b) Paraffin wax

Question 6: Which gas (obtained from natural gas) is used for manufacturing urea?

  1. Carbon dioxide
  2. Nitrogen
  3. Hydrogen
  4. Oxygen

    Answer: (c) Hydrogen

Very Short Answer Type Questions

Question 1: What is a natural resource?

Answer: A resources which is obtained from nature is called natural resources.

Question 2: What is inexhaustible natural resource?

Answer: A resource which is available in huge quantity and cannot be finished by human activities is called inexhaustible natural resources.

Question 3: What is exhaustible natural resource?

Answer: A resources which is available in limited quantity and can be finished by human activities is called exhaustible natural resources.

Question 4: What is fossil fuel?

Answer: A fuel which was made from fossils is called a fossil fuel.

Question 5: What is a fossil?

Answer: Dead remains of organisms are called fossils. The remains of organisms should be at least 10,000 years old to be categorized as fossil.

Question 6: What do you understand by carbonization?

Answer: The process by which vegetation is converted into coal is called carbonization.

Question 7: What is diesel?

Answer: Diesel is a fuel which is used in heavy vehicles, like buses and trucks. It is obtained after refining of petroleum.

Question 8: Petrol is obtained from which substance?

Answer: Petroleum

Question 9: Which petroleum product is used as fuel in airplane?

Answer: Kerosene




Short Answer Type Questions

Question 1: Write some uses of coal.

Answer: Uses of coal:

  • Coal was used as fuel in steam engines.
  • Most of the thermal power plants still use coal as fuel.
  • Coal is still being used as kitchen fuel in some households, dhabas and restaurants.
  • Many useful products; like coke, coal tar and coal gas; are made by processing coal.

Question 2: What is coke?

Answer: Coke is almost pure form of carbon, is tough, porous and black. Coke is used in manufacture of steel and extraction of many metals.

Question 3: Write some uses of coal tar.

Answer: It is used as raw material for making various items; like synthetic dyes, drugs, explosives, perfumes, plastics, paints, photographic materials, roofing materials, naphthalene balls, etc. It is used for making the surface of roads.

Question 4: What happens after petroleum is taken out of oil well?

Answer: Crude oil needs to be processed to obtain useful products. After extraction from oil wells, petroleum is sent to oil refineries. Petroleum is subjected to fractional distillation in oil refinery. Various constituents of petroleum are separated through this process.

Question 5: Write two uses of natural gas.

Answer: Uses of natural gas:

  • As compressed Natural Gas (CNG) which is used as fuel in automobiles.
  • It is used as raw material for making fertilizer.




Copyright © excellup 2014