Inside Our Earth

Extra Questions

Multiple Choice Questions

Question 1: Fossils are the remains of dead _______

  1. Plants
  2. Animals
  3. Both a and b
  4. None of the above

Answer:(c) Both a and b


Question 2: The metamorphic rocks are formed under the influence of _____

  1. High temperature
  2. High pressure
  3. Low pressure
  4. Both a and b

Answer: (d) Both a and b

Question 3: ______ minerals are found in the continental masses

  1. Silica and alumina
  2. Silica and magnesium
  3. Nickel and iron
  4. Silica and iron

Answer: (a) Silica and alumina


Question 4: _____ turn into metamorphic rocks

  1. Igneous rocks only
  2. sedimentary rocks only
  3. granite only
  4. Both a and b

Answer: (d) Both a and b

Question 5: The process of transformation of rocks from one form to the other is called _____

  1. Rock metamorphosis
  2. Rock cycle
  3. Rock change
  4. Transfer of rocks

Answer: (b) Rock cycle

Question 6: The terms - extrusive and intrusive are used in reference to ____

  1. minerals
  2. Igneous rocks
  3. Sedimentary rocks
  4. Metamorphic rocks

Answer: (b) Igneous rocks

Question 7: There is an outer and inner ______ in the interior of the earth

  1. Crust
  2. Core
  3. Mantle
  4. All of the above

Answer: (b) Core


Question 8: Minerals have a definite/certain ____

  1. Physical properties
  2. Chemical composition
  3. Both a and b
  4. None of the above

Answer: (c) both a and b

Question 9: The common mineral in the continental masses and the oceanic crust is _____

  1. Silicon
  2. Magnesium
  3. Aluminium
  4. Iron

Answer: (a) Silicon

Question 10: The Taj Mahal is made of ____

  1. Red sandstone
  2. White marble
  3. Basalt
  4. Granite

Answer: (b) White marble



Copyright © excellup 2014