Rulers and Buildings

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn II
(i) Sultan(a) Hasht bihisht
(ii) King's reservoir(b) Shadow of God
(iii) Eight paradisesHauz-i-Sultani

Answer: (i) b, (ii) c, (iii) a


Fill in the blanks:

  1. The inscriptions under the first balcony of Qutb Minar are in ______.
  2. _____ won universal respect for constructing a large reservoir just outside Dehli-i- Kuhna.
  3. Important aspects of Mughal architecture like the central dome and the tall gateway (pishtaq) were first visible in ____.
  4. Under the ____ architecture became more complex.
  5. The remaining floors of Qutb Minar (i.e. other than the first floor) were constructed by _____ around 1229.

Answer: (1) Arabic, (2) Iltutumish, (3) Ibrahim Lodhi, (4) Muhammad Tughlaq, (5) Qutubuddin Aybak


Multiple Choice Questions

Question 1: The first floor of Qutb Minar was constructed by ____ around 1199.

  1. Qutbuddin Aybak
  2. Humayun
  3. Ibrahim Lodhi
  4. Muhammad Tughluq

Answer: (a) Qutubuddin Aybak

Question 2: The elephant stables in Vijayanagara were influenced by the architectural styles of ___

  1. Fatehpur Sikri
  2. Sultanate of Bijapur
  3. Sultanate of Golconda
  4. Both b and c

Answer: (d) Both b and c

Question 3: The Taj Mahal is the grandest architectural accomplishment of the reign of ____

  1. Jahangir
  2. Babur
  3. Shah Jahan
  4. Akbar

Answer: (c) Shah Jahan

Question 4: The surface of the minar is

  1. Straight
  2. Curved
  3. Angular
  4. Both b and c

Answer: (b) Curved


Very Short Answer Type Questions

Question 1: Name the Mughal emperors who were personally interested in art, literature and architecture.

Answer: Babur, Humayun, Akbar, Jahangir and especially Shah Jahan.

Question 2: Which places had tanks and reservoirs as their part?

Answer: Temples, mosques and gurudwaras.

Question 3: Name the locations where some of the most beautiful chahar baghs were constructed by Jahangir and Shah Jahan?

Answer: Kashmir, Agra and Delhi.

Question 4: Define superstructure.

Answer: The part of a building above the ground floor.

Question 5: Why were temples destroyed by some rulers?

Answer: Since temples were the indicators of the kings’ devotion to God and their power and wealth, it was obvious to target temples while attacking kingdoms.



Copyright © excellup 2014