Tribes Nomads

Extra Questions

Match Columns

Column IColumn II
(i) Punjab(a) Gaddis
(ii) Western Himalaya(b) Khokhar
(iii) Maharashtra(c) Chhattisgarh
(iv) Gonds(d) Berads

Answer: (i) b, (ii) a, (iii) d, (iv) c


Fill in the blanks

  1. The Gonds practiced __________ cultivation.
  2. Gradually, _____ became the basis of organizing society.
  3. ____ were the most important trader-nomads.
  4. ______ attacked and defeated the Cheros in 1591.
  5. Garha Katanga was attacked by the Mughals forces under ____.

Answer: (1) Shifting, (2) Jatis, (3) Banjaras, (4) Raja Man Singh, (5) Asaf Khan


Multiple Choice Questions

Question 1: The north-eastern part of the subcontinent was dominated by the

  1. Nagas
  2. Ahoms
  3. Langahs
  4. Both a and b

Answer: (d) Both a and b

Question 2: Contemporary travelers and historians give ____ information about tribes

  1. Very scanty
  2. No
  3. Rich
  4. Reasonable

Answer: (a) Very scanty

Question 3: The Mundas and Santhals lived in ____

  1. Orissa
  2. Bengal
  3. Present day Bihar and Jharkhand
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 4: The hierarchy between social classes grew further under the

  1. Delhi Sultans
  2. Mughals
  3. Both a and b
  4. None of the above

Answer: (c) Both a and b

Question 5: By the ____ century Chero chiefdoms had emerged in the regions of present-day Bihar and Jharkhand?

  1. 10th
  2. 12th
  3. 16th
  4. 17th

Answer: (b) 12th


Very Short Answer Type Questions

Question 1: How did the Garha Katanga gain its wealth?

Answer: By trapping and exporting wild elephants to other kingdoms.

Question 2: Why and when did the Ahoms use firearms?

Answer: Firearms were used for building a large state. It was used by the Ahoms in the 1530s.

Question 3: Name the different lineages of the Rajput clans.

Answer: Hunas, Chandelas, Chalukyas, etc.

Question 4: Name the specialized artisans who got the status of jatis.

Answer: Smiths, carpenters and masons.



Copyright © excellup 2014