Class 9 Geography

Drainage

NCERT Solution

Question 1: Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?

  • Radial
  • Centrifugal
  • Dendritic
  • Trellis

    Answer: (c) Dendritic

Question 2: In which of the following states is the Wular lake located?

  • Rajasthan
  • Punjab
  • Uttar Pradesh
  • Jammu and Kashmir

    Answer: (d) Jammu and Kashmir



Question 3: The river Narmada has its source at

  • Satpura
  • Amarkantak
  • Brahmagiri
  • Slopes of the Western Ghats

    Answer: (b) Amarkantak

Question 4: Which one of the following lakes is a salt water lake?

  • Sambhar
  • Wular
  • Dal
  • Gobind Sagar

    Answer: (a) Sambhar

Question 5: Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?

  • Narmada
  • Godavari
  • Krishna
  • Mahanadi

    Answer: (b) Godavari

Question 6: Which one amongst the following rivers flows through a rift valley?

  • Mahanadi
  • Krishna
  • Tungbhhadra
  • Tapi

    Answer: (d) Tapi

Question 7: What is meant by a water divide? Give an example.

Answer: Any elevated area separates two drainage basins. Such upland is called a water divide.

Question 8: Which is the largest river basin in India?

Answer: The Ganga River Basin

Question 9: Where do the rivers Indus and Ganga have their origin?

Answer: In the Himalayas

Question 10: Name the two headstreams of the Ganga. Where do they meet to form the Ganga?

Answer: Bhagirathi and Alaknanda are the two headstreams of Ganga. They meet at Devprayag to form the Ganga.


Question 11: Why does the Brahmaputra in its Tibetan part have less silt, despite a longer course?

Answer: Since Tibet is a cold and dry area, so Brahmaputra in this part carries less silt despite having a longer course.

Question 12: Which two Peninsular rivers flow through trough?

Answer: Narmada and Tapi

Question 13: State some economic benefits of rivers and lakes.

Answer: Lake can be used for generating hydroelectricity. A lake can be a good tourist attraction. Rivers have been the centre of human civilization since ancient times. Even today, many big cities are situated on the bank of a river. River water is used for irrigation, navigation, hydroelectricity, fisheries, etc.

Question 14: Below are given names of a few lakes of India. Group them under two categories – natural and created by human beings.
(a)Wular (b) Dal (c) Nainital (d) Bhimtal (e) Gobind Sagar (f) Loktak (g) Barapani (h) Chilika (i) Sambhar (j) Rana Pratap Sagar (k) Nizam Sagar (l) Pulicat (m) Nagarjuna Sagar (n) Hirakund

Answer: Natural Lakes: Wular, Dal, Bhimtal, Loktak, Barapani, Chilika, Sambhar, Pulicat

Man made Lakes: Gobind Sagar, Rana Pratap Sagar, Nizam Sagar, Nagarjuna Sagar, Hirakund

Question 15: Discuss the significant difference between the Himalayan and the Peninsular rivers.

Answer:

Himalayan RiverPeninsular River
Originate from the HimalayasOriginate in the Deccan Plateau
Most of them are very longMost of them are shorter
Are perennial riversThey dry up during summer months
Have much larger basinsHave smaller basins

Question 16: Compare the east flowing and the west flowing rivers of the Peninsular plateau.

Answer: The east flowing rivers of the Peninsular part drain into Bay of Bengal and form deltas at their mouths. The west flowing rivers drain into the Arabian Sea and form estuaries. Most of the east flowing rivers are longer, compared to most of the west flowing rivers.

Question 17: Why are rivers important for the country’s economy?

Answer: Rivers are the major source of water for irrigation and hence are important for a country where farming is still the occupation of the largest portion of population. Many major rivers serve as important channels for transporting goods and people and thus play important role in the supply chain. Many multipurpose projects have been built on most of the major rivers in India. Rivers are important source of fish to a large population.

CROSSWORD

  • Nagarjuna Sagar is a river valley project. Name the river?

    Answer: Krishna
  • The longest river of India.

    Answer: Ganga
  • The river which originates from a place known as Beas Kund.

    Answer: Beas
  • The river which rises in the Betul district of MP and flows westwards.

    Answer: Tapi
  • The river which was known as the “Sorrow” of West Bengal.

    Answer: Damodar
  • The river on which the reservoir for India Gandhi canal has been built.

    Answer: Sutlej
  • The river whose source lies near Rohtang Pass.

    Answer: Ravi
  • The longest river of Peninsular India?

    Answer: Godavari
  • A tributary of Indus originating from Himachal Pradesh.

    Answer: Chenab
  • The river flowing through fault, drains into the Arabian Sea.

    Answer: Narmada
  • A river of south India, which receives rain water both in summer and winter.

    Answer: Kaveri
  • A river which flows through Ladakh, Gilgit and Pakistan.

    Answer: Indus
  • An important river of the Indian desert.

    Answer: Luni
  • The river which joins Chenab in Pakistan.

    Answer: Jhelum
  • A river which rises at Yamunotri glacier.

    Answer: Yamuna

PrevNext

Lesson