Ancient Education System of India

Comprehension Check

Part 1

Question 1: Why were travellers attracted towards India?

Answer: During ancient times, the fame of Indian culture, wealth, religion, philosophies, art, architecture, etc. had spread to all corners of the world. Moreover, the Indian education system was also regarded as among the best in the world. Due to this, travelers from around the world were attracted towards India.

Question2: What were the sources of the ancient education system?

Answer: Following is the list of various sources of the ancient education system in India:



Question 3: What were the features of education system in ancient India?

Answer: Following are the features of education system in ancient India:

Question 4: What was the role of guru in pupils' lives?

Answer: The guru had an all encompassing role to play in pupils' life, especially in the gurukul (गुरुकुल). A gurukul can be compared the modern day boarding school. Throughout the tenure of education, a student lived in gurukul, away from his parents. So, a guru was more than a teacher. He was a friend, guardian, spiritual guide and moral torchbearer for the student.

Comprehension Check

Part 2

Question 1: Where did nuns and monks receive their education?

Answer: Nuns and monks received their education at monasteries or viharas (विहार).

Question 2: What is Panini known for?

Answer: Panini is known for his work on grammar. He authored the famous book Ashtadhyayi (अष्टाध्यायी) , a treatise on grammar and language.

Question 3: Which university did Xuan Zang and I-Quing study at?

Answer: Nalanda (नालंदा) University

Question 4: Which subject did Xuan Zang study in India?

Answer: Xuan Zang studies yogashashtra (योगशास्त्र) in India.

Question 5: How did society help in the education of the students?

Answer: Knowledge was considered sacred and no fee was charged for education. People considered contribution towards education as the highest form of donation. Rich merchants and parents provided financial support. Many people gifted buildings for educational institutions. Some people gifted land for establishment of gurukul.


Exercise

Question 1: Which salient features of the ancient education system of India made it globally renowned?

Answer: The ancient education system focused on all around development of students. Apart from theoretical knowledge, personality development was an important aspect. A student was taught in a way so that he could become an asset for the family and society. These features of the ancient education system of India made it globally renowned.

Question 2: Why do you think students from other countries came to India to study at that time?

Answer: An educational hub is known for its shining alumni. Many great scholars of ancient India made immense contribution in different fields, like political science, architecture, grammar, astrology, mathematics, etc. Some examples are: Panini (Grammar), Aryabhata (Astrology), Kautilya (Political Science), Charaka (Medicine), etc. Hence, students from other countries came to India to study at that time.

Question 3: Why is education considered a way of life?

Answer: Education empowers a person. Education not only gives knowledge about various subjects but also enhances a person’s personality. The ancient education system not only shaped the external personality but also the inner personality of a person. Apart from knowledge, it also focused on discipline. So, education is considered a way of life.

Question 4: What do you understand by holistic education?

Answer: The dictionary meaning of holistic says that part of something is intricately linked to the whole and can be explained by the whole system. Holistic education means looking at the big picture. A mere knowledge of theories is not enough unless it can be meaningfully applied in the real life. Moreover, if an educated person becomes a burden on the society, we cannot consider that person as really educated. Apart from using education for self realization, one needs to think and work towards the good for a society. This is the crux of holistic education.

Question 5: Why do you think Takshashila (तक्षशिला) and Nalanda have been declared heritage sites?

Answer: UNESCO has certain criteria to consider a place as a world heritage site. The place should be a geographical landmark. The place should have cultural and historical significance. All these criteria are fulfilled by Takshashila and Nalanda. Hence, Takshashila and Nalanda have been declared world heritage sites.



Copyright © excellup 2014