Life in Tropics & Subtropics

NCERT Solution:

Give reasons

Question 1: The rainforests are depleting.

Answer: Due to developmental activities, the forests are being destroyed. This is the reason for depletion of rainforests.

Question 2: Paddy is grown in the Ganga-Brahmaputra plains.

Answer: Because rice requires sufficient amount of water to grow.


Answer the following questions:

Question 3: Name the continent in which the Amazon Basin is located.

Answer: South America

Question 4: What are the crops grown by the people of the Amazon Basin.

Answer: Tapioca, pineapple, sweet potato, coffee, maize, cocoa.

Question 5: Name the birds that you are likely to find in the rainforests of the Amazon.

Answer: Toucans, humming birds and bird of paradise.

Question 6: What are the major cities located on the River Ganga.

Answer: Allahabad, Kanpur, Lucknow, Varanasi, Patna and Kolkata.

Question 7: Where is the one-horned rhinoceros found?

Answer: Brahmaputra plain.


Tick the correct answer:

Question 8: Toucans are a type of

  1. Birds
  2. Animals
  3. Crops

Answer: (a) Birds

Question 9: Manioc is the staple food of

  1. Ganga basin
  2. Africa
  3. Amazon

Answer: (c) Amazon

Question 10: Kolkata is located on the river

  1. Orange
  2. Hooghly
  3. Bhagirathi

Answer: (b) Hooghly

Question 11: Deodars and firs are a type of

  1. Coniferous trees
  2. Deciduous trees
  3. shrubs

Answer: (a) Coniferous trees

Question 12: Bengal tiger is found in

  1. Mountain
  2. Delta area
  3. Amazon

Answer: (b) Delta area


Match the following:

Column IColumn II
(i) Cotton textile(a) Assam
(ii) Maloca(b) Terrace farming
(iii) Piranha(c) Sericulture
(iv) Silkworm(d) Slanting roof
(v) Kaziranga(e) Ganga plain
(f) Varanasi
(g) Fish

Answer: (i) f, (ii) d, (iii) g, (iv) c, (v) a

Map Skills

(a) On an outline map of the Indian subcontinent, draw the rivers Ganga and Brahmaputra from the source to the mouth. Also show the important tributaries of both the rivers.

Answer:

Outline Map of India

(b) On the political map of South America, draw the equator. Mark the countries through which the equator passes.

Answer:

Outline Map of South America

Copyright © excellup 2014