Class 10 Maths

Trigonometry

NCERT Exercise 8.1

Part 2

Question – 7 - If `text(cot θ)=7/8`, evaluate the following:

Answer: `text(cot θ)=7/8=b/p`

This means, b = 7 and p = 8.

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

`h^2 = p^2 + b^2`

Or, `h^2 = 8^2 + 7^2`

`= 64 + 49 = 113`

Or, `h = sqrt(113)`

(a) `((1+text(sin θ))(1-text(sin θ)))/((1+text(cos θ))(1-text(cos θ))`

Answer:

`((1+text(sin θ))(1-text(sin θ)))/((1+text(cos θ))(1-text(cos θ))`

`=(1-text(sin)^2θ)/(1-text(cos)^2θ)`

`=(1-(8/sqrt(113))^2)/(1-(7/sqrt(113))^2)`

`=(1-(64)/(113))/(1-(49)/(113))`

`=(113-64)/(113-49)=(49)/(64)`

(b) cot2 θ

Answer:

`text(cot)^2θ=(7/8)^2=(49)/(64)`

Question – 8 - If 3 cot A = 4, check whether `(1-text(tan)^2A)/(1+text(tan)^2A)=text(cos)^2A-text(sin)^2A` or not.

Answer: 3 cot A = 4 means cot A = 4/3 = b/p

Hence, p = 3 and b = 4.

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

`h^2 = p^2 + b^2`

Or, `h^2 = 3^2 + 4^2`

`= 9 + 16 = 25`

Or, `h = 5`

Now; the equation can be checked as follows:

`(1-text(tan)^2A)/(1+text(tan)^2A)`

`=(1-(3/4)^2)/(1+(3/4)^2`

`=(1-(9)/(16))/(1+(9)/(16))=(7)/(25)`

RHS:

`text(cos)^2A-text(sin)^2A`

`=(4/5)^2-(3/5)^2`

`=(16)/(25)-(9)/(25)=(7)/(25)`

It is clear that LHS = RHS.

Question – 9 - In triangle ABC, right-angled at B, if `text(tan A)=1/sqrt3` find the value of:

Answer:

`text(tan A)=1/sqrt3=p/b`

This means, p = 1 and `b = sqrt3`

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

`h^2 = p^2 + b^2`

Or, `h^2 = 1^2 + (sqrt3)^2`

`= 1 + 3 = 4`

Or, `h = sqrt2=2`

(a) Sin A Cos C + Cos A Sin C

Answer: Sin A Cos C + Cos A Sin C

`=1/2xx1/2+sqrt3/2xxsqrt3/2`

`=1/4+3/4=1`

(Note: side opposite to angle A = side adjacent to angle C and side adjacent to angle A = side opposite to angle C)

(b) Cos A Cos C – Sin A Sin C

Answer: Cos A Cos C – Sin A Sin C

`=sqrt3/2xx1/2-1/2xxsqrt3/2=0`

Question – 10 - In triangle PQR, right-angled at Q, PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm. Determine the values of sin P, cos P and tan P.

Right Angle Triangle

Answer: Given; PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm.

Hence, `PR = 25 – QR`

We can calculate PR and QR by using Pythagoras theorem;

`PQ^2 = PR^2 – OR^2`

Or, `5^2 = (25 – OR)^2 – OR^2`

Or, `25 = 625 + OR^2 – 50OR – OR^2`

Or, `25 = 625 – 50QR`

Or, `50 QR = 625 – 25 = 600`

Or, `QR = 12`

Hence, `PR = 25 – 12 = 13`

Now;

`text(sin P)=(QR)/(PR)=(12)/(13)`

`text(cos P)=(QP)/(PR)=(5)/(13)`

`text(tan P)=(QR)/(QP)=(12)/(5)`

Question – 11 - State whether the following are true or false. Justify your answer.

  1. The value of tan A is always less than 1.

    Answer: False; value of tan begins from zero and goes on to become more than 1.
  2. sec A = 12/5 for some value of angle A.

    Answer: True, value of cos is always more than 1.
  3. cos A is the abbreviation used for the cosecant of angle A.

    Answer: False, cos is the abbreviation of cosine.
  4. cot A is the product of cot and A.

    Answer: False, cot A means cotangent of angle A.
  5. sin A = 4/3 for some angle A.

    Answer: False, value of sin is less than or equal to 1, while this value is more than 1.

Real Number

Real numbers include both rational and irrational numbers.

Polynomials

Polynomials are mathematical expressions containing variables and coefficients.

Linear Equations

Linear Equation is an equation with highest power of variable as 1

Quadratic Equations

A polynomial of 2nd degree is called quadratic equation

Arithmetic Progression

Arithmetic Progression is a sequence of numbers in which difference between any two consecutive numbers is constant.

Triangles

Triangle is a three sided polygon in which all sides are straight lines.

Coordinate Geometry

Coordinate Geometry is study of geometric figures by plotting them on coordinate axes.

Trigonometry

Trigonometry deals with relationship between angles and sides of a triangle.

Circle & Tangent

A line touching a circle at a single point is called tangent to the circle.

Practical Geometry

Geometry Construction is an integral part of practical geometry.

Area of Circle

Area of Circle is equal to the product of pi and square of radius of circle.

Surface Area & Volume

Read about surface area and volume of cube, cylinder, cone and sphere.

Statistics

Read about data analysis using mean, mode and median.

Probability

Probability tells about likelihood of an event to occur.